Produktivitet

De 10 verste tingene med pendling

Lesetid:  4 Minutter

Nå er det offisielt: Å pendle til jobben er dårlig for oss. En undersøkelse fra Office for National Statistics i Storbritannia viser at de av oss som må slite med lang reisevei til jobben, har større sannsynlighet for å være engstelige og misfornøyde, selv om jobbene betaler bedre. Ifølge svenske forskere ved Universitetet i Umeå kan det til og med øke sannsynligheten for samlivsbrudd.

Hvor mye bedre hadde livet vært hvis vi kunne jobbe nærmere der vi bor? La oss se på de ulike måtene pendling påvirker oss negativt på:

1. Stress

Du føler et press om å komme på jobb i tide, men en rekke faktorer er utenfor din kontroll – og det er en oppskrift på stress. Og det tar på: En nylig studie av 34 000 britiske arbeidstakere viste at de med lengre reisevei til jobben (over en halv time) har en tredjedel større sannsynlighet for å lide av depresjon, 40 prosent større sannsynlighet for å ha pengebekymringer og 12 prosent større sannsynlighet for å rapportere om arbeidsrelatert stress enn de med kortere reisevei.

 

2. Tap av tid

All tiden du tilbringer i trafikkork eller på et stillestående tog med signalforsinkelser, spiser av fritiden din. Den samme studien av britiske arbeidstakere viste at personer som pendler en halv time eller mindre, får syv dager ekstra produktiv tid i året sammenlignet med personer med reisevei på en time eller mer. Ifølge Storbritannias Office of National Statistics tilbringer 3,7 millioner mennesker to timer eller mer per dag på reise til og fra jobb, mens den gjennomsnittlige pendletiden var nesten en time.

 

3. Forsinkelser

Hvis du må lide deg gjennom offentlig transport hver dag, bør du i det minste forvente at du kommer frem i tide. Men busser og tog blir stadig forsinket – eller kansellert – som følge av alt fra veiarbeid og trafikkulykker til personellmangel eller løvblader eller feil type snø på linjen.

 

 

4. Medpassasjerer og sjåfører

Pendling bringer ikke frem det beste i mennesker, spesielt når det kombineres med trang plass, mange mennesker og travel trafikk. Alle som reiser regelmessig, vil være godt kjent med – og mektig lei av – passasjerer som tar opp et sete med vesken sin når toget ellers er fullt, spiller høy musikk eller prater høyt og lenge i telefonen. Og så har vi sjåførene som sitter i mobiltelefoner samtidig som de grisekjører og sender passasjerenes blodtrykk til himmels.

 

5. Dårlig vær

Det er én ting å takle en lang reise til og fra jobb på en lys, klar vårdag. Det er noe ganske annet når du må skrape bilen, vente på at den skal varmes opp og på at ruten skal bli klar før du legger ut på vanskelig føre. Hvis du bruker kollektivtransport, må du over isete gater eller gjennom høljeregn før du i det hele tatt kommer til stasjonen – der de garantert vil fortelle deg at toget er forsinket på grunn av været.

 

6. Kostnad

Det fantastiske er at vi betaler en formue for alt dette stresset og ubehaget. I gjennomsnitt bruker britiske pendlere 1087 kroner i året på reisen til og fra jobb, ifølge forskning fra Santander. Enkelte månedskort for tog kan koste opptil 14 prosent av gjennomsnittslønnen. Det er mye penger å betale for noe vi hater.

 

7. Det er hardt arbeid

Hvordan kan det ha seg at vi er så slitne etter vi har sittet en time på toget eller i bilen? Stresset ved å pendle tar på, men det er også slitsomt rent fysisk. En Gallup-undersøkelse viste at én av tre pendlere med over 90 minutters reisevei om dagen opplever smerter i rygg og nakke.

 

8. Dårlig helse

Tiden vi bruker på pendling, gjør oss mindre tilbøyelige til å bruke tid på ting som er bra for oss. En studie utført av forskeren Thomas James Christian ved Brown University viste at jo lenger vi pendler, desto mindre trener vi, lager mat fra bunnen av og sover. Å være stillesittende, spise hurtigmat og ikke få nok søvn er alle faktorer som kan føre til overvekt. Så det er ikke rart at forskerne fant ut at antall kilometer reisevei i bilene våre har den sterkeste korrelasjonen med fedme av alle livsstilsfaktorer.

 

9. Ensomhet

De svenske forskerne var ikke sikre på hvorfor skilsmisseratene gikk opp i tråd med folks reisevei til jobb. Men samfunnsvitere har en god idé om hvorfor folk med lang reisevei til jobben i gjennomsnitt er mer ensomme. Ifølge Robert Putnam, forfatteren av Bowling Alone, har folk i snitt 10 færre sosiale forbindelser for hvert tiende minutt ekstra med pendling. Å flytte lenger unna arbeidsplassen på jakt etter en rimelig bolig har en tendens til å ta oss til mer isolerte steder.

 

10. Det blir aldri bedre

Men man venner seg jo til alt, ikke sant? Etter en stund blir selv den grusomme pendlingen en del av den daglige rutinen? Ikke helt, ifølge psykolog Daniel Gilbert ved Harvard University. De ubehagelige delene ved pendling kan være forskjellige fra dag til dag, med forsinkelser en dag og en ubehagelig medpassasjer den neste, eller veiarbeid etterfulgt av et møte med en aggressiv sjåfør. «Du kan ikke tilpasse deg pendling, fordi det er helt uforutsigbart», har Gilbert sagt. «Å kjøre i trafikken innebærer en ny type lidelse hver dag.»